Български | English

Off The Beaten Path

Пролетен бюлетин 2024

22-04-2024

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ НЕОТЪПКАНА ПЪТЕКА 2024

1 АВГУСТ 2024

НЕВРОКОПСКА МИТРОПОЛИЯ, ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

2–4 АВГУСТ 2024

ЧИТАЛИЩЕ „СВЕТЛИНА”, КОВАЧЕВИЦА

Билетите за Шестото издание на Неотъпкана пътека са вече в продажба и могат да бъдат закупени онлайн чрез връзката по-долу или на гишетата на EasyPay в цялата страна. Моля, обърнете внимание, че за трите концерта в читалище "Светлина" в Ковачевица тази година предлагаме запазени места на партера. Предлагаме също ограничен брой златни билети за трите концерта с отстъпка от 10 лв. при предварителна покупка в комплект.

Препоръчваме да закупите билетите си предварително, за да си гарантирате цени като миналото лято. Билетите, продавани на входа, ще бъдат с 10 лв. по-скъпи за билет.

БИЛЕТИ ПРОГРАМА МУЗИКАНТИ

ФЕСТИВАЛНИ АКЦЕНТИ

ПЪТЕКАТА Е ВАША
НОВИ ТВОРБИ ОТ БЪЛГАРСКИ КОМПОЗИТОРИ

Тази година фестивалът ще представи световни премиери на три нови творби на българските композитори Лора Ал Ахмад, Петър Керкелов и Светлин Христов, създадени специално за фестивала. На всеки концерт в Ковачевица ще бъде представена по една световна премиера в комбинация със специално подбрани произведения от класическия камерен репертоар, сред които любими творби на Шуберт, Брамс, Вебер, Моцарт и Хайдн, както и по-малко известни композиции на Хачатурян и Бах.

Продължаваме и сътрудничеството си с Добринка Табакова. Публиката в Гоце Делчев ще чуе две нейни камерни произведения: „Морени” и „На пейка под сянка”, които по-късно това лято планираме да запишем за дебютния албум на фестивала.

Композиторите Петър Черкелов, Лора Ал-Ахмад и Светлин Христов в Ковачевица (2023).

ГОСТ МУЗИКАНТИ

Наши специални гости ще бъдат Александър Фитърстийн, кларинет и Йосуке Кауазаки, цигулка, които ще свирят в България за първи път. В екипа ни се включват и двама български музиканти: пианистката Анна Петрова и виолончелистката Теодора Атанасова. Всичко за музикалния екип през 2024 г. можете да прочетете ТУК.

ЛЮТИЕРИ КАЛОФЕРОВИ

И това лято ще свирим на инструменти на нашите партньори – българското лютиерско семейство Калоферови. На световните премиери на новите произведения на нашите композитори ще чуете две цигулки, виола и виолончело от тяхната колекция.

Апостол Калоферов

Апостол Калоферов е роден на 12 септември 1944 г. Учи дърворезба в Националната художествената академия в София. Избира лютиерската професия по семейна традиция, вземайки първите уроци от баща си, а по-късно специализира във Франция под ръководството на известния майстор на цигулки Жан Боер. Инструментите му са представяни на множество национални изложби, а някои от тях са притежавани от различни музикални институции. На негови струнни инструменти свирят изтъкнати музиканти във Франция, Англия, Германия, Австрия, Япония и САЩ. Калоферов е председател на Асоциацията на българските лютиери от 1986 г. Той е и международнопризнат реставратор на старинни инструменти.

Иван Калоферов

Младостта отвежда традицията към нови хоризонти. Иван Калоферов е герой във "В търсене на звука" – интервю и фоторепортаж, посветени на работата му. Вижте ТУК.

The Man Who Holds the Key to the Music Box

АНГАЖИРАНИ ОБЩНОСТИ

Фестивалът ще продължи да работи за силна и ангажирана общност от съмишленици, които ценят музиката, като същевременно подкрепят различни социални каузи, включително обновяване на читалището в Ковачевица, засаждане на нови дръвчета и почистване на селото в последния ден на фестивала.

Нова инициатива тази година ще бъде представянето на вкусната западнородопската кухня в сътрудничество с нашите партньори – хотели, ресторанти и къщи за гости.

Насладете се на концертните ни програми и планирайте един незабравим уикенд с приятели в Родопите в началото на август.

НОВИНИ ОТ ДАР СВЕТЛИНА

Lora

За мен е чест и привилегия да дам свой принос за развитието на културната общност в България, споделяйки с нашата публика красотата и уникалното местоположение на читалище ,,Светлина" в Ковачевица.

Дарителското ни общество "Дар Светлина" съществува вече трета година. Огромно БЛАГОДАРЯ за непрекъснатата подкрепа на дарителите и приятелите ни от Ковачевица, страната и по света, които ни помагат да се грижим за тази великолепна сграда и така осигуряват развитието на фестивала!

Лора Чекоратова, пианист

Концертната зала на читалище ,,Светлина" след ремонта на покрива и терасата. Лято, 2023.

Тази пролет фондация “Неотъпкана пътека“ подновява усилията си за обновяване на читалище „Светлина“. За тази цел, с подкрепата на много индивидуални дарители, събрахме повече от 6 000 лева.

Средствата ще бъдат използвани за нов парапет на терасата на читалището и за осветление за сцената. Научете повече за тази инициатива и следете резултатите ТУК.

ПЕЕЩИ СЪРЦА
ДЕТСКИ ЛАГЕР И КОНЦЕРТИ ЗА И ОТ ДЕЦА

Ръководител: Мариана Карпатова, мецосопран

15–19 ЮЛИ 2024 г. / 10.00–13.00 ч. всеки ден
ЧИТАЛИЩЕ “ПРОСВЕТА”, ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ТУК

Мариана Карпатова и нейните ,,Пеещи сърца" — лято, 2023

ФОКУС ВЪРХУ ФЕСТИВАЛНИЯ ЕКИП

Силвия и Юлиян Аврамови

За нас е удоволствие да ви представим Силвия и Юлиян Аврамови – наши ключови партньори, с които работим от самото начало.

През 2017 г. те изработиха визуалната идентичност на фестивала и създадоха рекламните материали и програмите. Многопосочният им принос включва също общи творчески насоки, фотография, видеография, заснемане с дрон, радиореклами и дизайн на фестивалния уебсайт и страниците ни в социалните мрежи.

Повече от двайсетгодишният им опит начело на брандинг агенция в Ню Йорк и изключителната им креативност и бизнес умения са сред причините Силвия и Юлиян да са предпочитани парнтьори на различни световни марки. Като графични дизайнери, те са работили във филмови и телевизионни продукции на Disney, NBC Universal, Paramount, Warner Brothers, Apple, HBO и Netflix. Отвъд кинопродукциите, собствената им компания Nicely Natural предлага натурални дезодоранти и кремове за лице, които са отражение на любовта им към природата и ангажимента им към човешкото здраве и благоденствие.

Най-новият им проект – Indilia – въплъщава разбирането им за безграничната природа на творчеството. В село Кърпачево, Ловешка област, в близост до Крушунските водопади, Силвия и Юлиян реновират стара селска къща, която възнамеряват да превърнат в убежище за художници, музиканти, писатели и други творци. Замислена като място за вдъхновение и покой, Indilia ще посреща талантливи хора от цял свят, за да творят и почиват, обградени от зареждащата красота на миналото. Oтдадеността нa Силвия и Юлиян към изкуството и творчеството във всичките им форми са безценни за нашия фестивал. Благодарни сме им за уникалната визия и жизнена енергия. Научете повече за тях ТУК.

Thank you, Silvia and Youlian!

ФОКУС ВЪРХУ НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ

Uva Nestum and Therma Vitae

Спа хотели със специални цени и услуги за гостите на
“Неотъпкана пътека“


Простиращ се върху 15 декара земя в сърцето на пленителната долина на река Места, комплексът Uva Nestum Wine & SPA е заобиколен от четири величествени планини: Пирин, Родопите, Славянка и Боздаг, а първокласното му местоположение се допълва от близостта с град Гоце Делчев. На ваше разположение ще бъдат изискан ресторант и бар, басейни с минерална вода, СПА услуги, конферентен център и две изложбени простраства. За гостите на “Неотъпкана пътека“ се предлагат специални цени и транспорт до концертните зали. Направете резервация за релаксиращ уикенд ТУК.

Разположен по долното течение на река Канина, в подножието на Западните Родопи, Therma Vitae Health Resort се намира в живописния район на огняновските минерални извори. Град Гоце Делчев, с величествените върхове на Южен Пирин в съседство, е само на няколко километра. Обграден от буйна растителност и облян в слънце, Therma Vitae Health Resort е захранван от няколко минерални извора. Напълно обновената сграда на хотела разполага с балнеолечебен център, басейни с минерална вода, ресторанти, барове и поддържан парк. Квалифицираният и гостоприемен персонал ще се погрижи престоят ви в курорта да бъде незабравим. На гостите на фестивала се предлагат специални оферти и автобусен транспорт до концертните зали. Повече информация и резервации можете да намерите ТУК.

В ПРОЦЕС

ВИДЕОЗад кулисите – запознайте се с нашия фестивален екип от професионалисти / премиера: 24 май 2024 г.

ОТВЪД МУЗИКАТАВечеря с кауза — По време на фестивала през 2024 г. ще предложим специални кулинарни преживявания съвместно с нашите партньори Лаванда, Ува Нестум, Хармоника и др. Очаквайте новини за тези екслузивни предложения в Ковачевица, Огняново и Гоце Делчев.

ЗЕЛЕНИ ПАРТНЬОРСТВААкция за почистване - Работим в партньорство с Clean and Green Bulgaria, Gorata.bg и Bulekopack, и очакваме с нетърпение отново да се сплотим в каузата за опазаването на природата.

ПОДАРЕТЕ СТОЛ В КОВАЧЕВИЦА

ПОДКРЕПЕТЕ НАШИТЕ ИНИЦИАТИВИ, КАТО СТАНЕТЕ ПАРТНЬОР СПОНСОР ИЛИ ДОБРОВОЛЕЦ

Фестивалът ни е създаден и процъфтява благодарение на подкрепата на многобройни индивидуални дарители, които ценят концертните ни програми и съпътстващите ги местни инициативи. Научете повече за нашите спонсори и как да се присъедините към фестивалната ни общност ТУК.

БЛАГОДАРИМ ЗА ПОДКРЕПАТА!

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ КЪМ НАШИТЕ СПОНСОРИ И ПАРТНЬОРИ

"Пътеката е ваша" (2024) се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" на Република България, програма "Създаване". Научете повече за нашите проекти, спонсори и партньори ТУК.

Намерете ни