Български | English

Off The Beaten Path

Композитори

Камерна музика Ковачевица - Добринка Табакова, композитор

Добринка Табакова

композитор

Родена в Пловдив, Добринка Табакова живее и твори в Лондон от 1991 г., където завършва Висшето училище за музикално и театрално изкуство "Гилдхол" и получава докторска степен от Кингс Колидж Лондон. Музиката й, която Уошингтън Таймс определя като "дълбоко вълнуваща", е представяна на различни европейски фестивали, сред които BBC Proms (Великобритания), Шлезвиг-Холщайн (Германия), Возвращение (Русия), Световни слънчеви песни (Латвия) и Тъмни музикални дни (Исландия). Табакова е била резидентен композитор на Летния фестивал в Давос (Швейцария) и в катедралата "Св. Богородица" в Труро (Корнуол, Великобритания), както и на Лайпцигския оркестър MDR и Оркестъра на град Стратфорд (Великобритания). Композирала е творби по поръчка на Кралското филхармонично общество на Великобритания, BBC Radio 3 и Европейския съюз за радио и телевизия.

През 2014 г. дебютният й авторски албум "Струнни пътеки", издаден от германската звукозаписна компания ECM Records, е номиниран за награда "Грами" в категория "Най-добър класически компендиум". През 2017 г. Табакова е назначена за резидентен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си (BBCCO). Тя е носител на наградата за химн за Златния юбилей на кралица Елизабет II и Първа награда и медальон на Kонкурсa за хорова творба на фондация "Сорел" в Ню Йорк. Сред другите й значими проекти са "Безсмъртният Шекспир" (2016) – кантата за 400-годишнината от смъртта на британския драматург, двойният клавирен концерт "Заедно да не забравяме да танцуваме" и произведението за хор и струнен оркестър "Векове медитация" за Фестивала на трите хора във Великобритания, което през 2019 г. е обявено от Фондация PRS за една от най-добрите съвременни композиции на Обединеното кралство за последните 25 години. Вторият авторски албум на Добринка Табакова (Regent Records) – с хорова музика, изпълнена от Труроския катедрален хор с Концертния оркестър на Би Би Си – е избран от критиците на списание "Грамофон" за един от най-добрите албуми на 2019 г. През 2021 г. Табакова завършва оркестровата си "Земна сюита" за Концертния оркестър на Би Би Си и цигулковия концерт "Търпението на дърветата" за Международния манчестърски фестивал. През 2022 г. е избрана за резидентен композитор на Симфоничен оркестър "Хале" (Манчестър, Великобритания), с който са осъществени нов албум и премиерни изпълнения.

През 2023 г. две нови творби на Добринка Табакова бяха представени от Вокален ансамбъл "The Sixteen" на турне в големите катедрали във Великобритания по случай 400 годишнината от смъртта на английския композитор Уилям Бърд. Предстои да бъде издаден нов неин албум от ECM Records.

Камерна музика Ковачевица - Светлин Христов

Светлин Христов

композитор

Роден през 1991 г. в София, Светлин Христов учи в Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в Русе в класа по пиано на именития педагог Евгени Желязков. Завършва Нaционалната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София, следвайки едновременно три специалности: класическо пиано – в класа на проф. д-р Атанас Куртев, композиция – в класа на проф. д-р Велислав Заимов и оркестрово дирижиране – в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков. През 2015-2016 г. специализира пиано в Московската консерватория "П. И. Чайковски" в класа на Александър Вершинин, а през 2020-2021 г. – оркестрово дирижиране в Университета по музика във Виена в класа на проф. Симеон Пиронков.

Участник е в майсторски класове по пиано на Евгени Божанов, Людмил Ангелов, Божидар Ноев, Мария Гамбарян, Павел Егоров, Мамико Суда и Наталия Деева; по оркестрово дирижиране – на Георги Димитров и Урош Лайовиц; и по хорово дирижиране – на Маркус Утц, Дени Руже, Ювал Вайнберг и др.

Светлин концертира като пианист, камерен изпълнител, оркестрант, диригент и композитор. Бил е солист на Русенската филхармония и на Академичния симфоничен оркестър при НМА "Проф. Панчо Владигеров". Има изяви като диригент с Академичния симфоничен оркестър, Видинския симфоничен оркестър и Камерен оркестър "Класика" – София. През 2018 г. дирижира Академичния симфоничен оркестър на сцената на зала "България" в концерта "Звезди от бъдещето", част от Софийски музикални седмици, а през 2022 г. – Софийската филхармония в рамките на фестивала "Sofia Symphonic Summit”. Участвал е във фестивалите: "Мария Гамбарян" – Москва-Переделкино (2011), "Piano à Vitteaux" – Вито, Франция, (2014), "ppIANISIMO" – София (2015), "Славянские встречи" – Москва-Балашиха (2015) и Софийски музикални седмици (2018, 2020).

Като пианист има награди от конкурсите: "Надежди, таланти, майстори" – Добрич/Албена (2008), "Франц Шуберт" – Русе (2009, 2011), "Карл Филч“ -- Сибиу, Румъния (2009), "Шопен" – Варна (2010), "Скрябин-Рахманинов" – София (2012) и "Класика и съвременност" – Стара Загора (2014).

Музиката му е изпълнявана на фестивалите "ppIANISIMO" – София (2015, 2019), Plovdiv Fresh Festival (2017, 2019) и в концертни програми в България, Хърватия и Русия. През 2019 г. пиесата му "Монолог за четирима" е избрана да представи България в младежката категория на Международната трибуна на композиторите в Аржентина, а през 2021 г. печели награда за най-добра филмова музика към късометражния филм "Лека нощ, Лили" (реж. Петър Вълчев) на международния фестивал "On the Beach" в Созопол. През 2022 г. осъществява концерт с авторска музика в НМА "Проф. П. Владигеров" с подкрепата на Национален фонд "Култура".

Камерна музика Ковачевица - Петър Керкелов

Петър Керкелов

композитор

Роден в българо-руско семейство в Пловдив през 1984 г., Петър Керкелов завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в родния си град, където получава бакалавърска степен по класическа китара в класа на Милена и Валентин Вълчеви и магистърска степен по композиция в класа на проф. Димитър Тъпков. Завършва магистърска степен по композиция в Кралската консерватория – Хага (Нидерландия), където учи при Мартайн Падинг и Хуус Янсен, и докторантура по етномузикология в Българската академия на науките. Специализира композиция при проф. Дан Дедиу в Националния музикален университет в Букурещ (Румъния). Участвал е в майсторски класове на композиторите Луи Андрисен (Холандия), Дейвид Ланг (САЩ) и Кая Саариахо (Финландия).

Музиката на Керкелов се отличава с аскетична искреност и непосредственост, които надхвърлят представата за композицията като игра на звуци, насочвайки се към полето на философията и заимствайки от другите изкуства.

Музиката му е изпълнявана в България, Холандия, Германия, Австрия, Русия, Украйна, Армения и САЩ, на концертни подиуми като Konzerthaus Wien, Gaudeamus Music Week, BOZAR Brussels, Teatro Massimo, Palermo и др., от групи и артисти като Asko/Schoenberg Ensemble (Холандия), Bang on a Can All-Stars (САЩ), Ensemble PHACE (Австрия), Музика Нова София (България), Софийски солисти (България), Ruysdael Kwartet (Холандия), Антоний Баришевски (Украйна) и Хайк Меликян (Армения).

Керкелов е композирал по поръчка за Трио Imàge (Берлин), CRUSH Ensemble (Германия), Фестивала "ppIANISSIMO" (България), Филхармоничния оркестър на Радио Франс, Холандското дружество за камерна музика и Кралската консерватория – Хага. Има плодотворно сътрудничество с Българското национално радио, където записва "Времеви етюди" с Оркестъра и Хора на БНР под диригентството на Драгомир Йосифов и с участието на израелския сопран Реут Ривка Шаби; "Опит за крещене" с ансамбъл "Музика Нова София", също под диригентството на Драгомир Йосифов; и "Две симфонии et postumus" със струнен квартет FROSCH.

През 2012 г. "Опит за крещене“ печели 59-та Международна трибуна на композиторите в Стокхолм в категория "До 30 години", а през 2016 г. "Времеви етюди" са обявени за една от десетте "препоръчани творби" в общата категория на 63-ата Международна трибуна на композиторите във Вроцлав. Керкелов е финалист на композиторския конкурс "Sentieri Selvaggi" в Милано и носител на стипендии на фондациите "Рихард Вагнер", Байройт (Германия), "Шурман Шимел ван Aутерен" (Нидерландия) и "Райна Кабаиванска" (Италия/България).

Понастоящем е главен асистент по етномузикология в Института за изследване на изкуствата при БАН и асистент по оркестрация в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София. Негов ексклузивен издател е холандското издателство за съвременна музика DONEMUS.

Камерна музика Ковачевица - Лора Ал-Ахмад

Лора Ал-Ахмад

композитор

Родена в София, Лора Ал-Ахмад завършва с отличие консерваторията "Манес" в Ню Йорк, където получава бакалавърска степен по пиано, двойна магистърска степен по пиано и композиция, и диплом за професионално обучение по композиция. Учи пиано при Павлина Доковска и Владимир Валяревич, а композиция – при Лоуел Либерман.

През 2019 г. изнася концерт в рамките на цикъла "Музикални съкровища от България“ в Kамерна зала "Уайл" на Карнеги Хол в Ню Йорк, в който са включени и нейни собствени творби. През 2020 г. пиесата й "Две сказки" печели първа награда в категория "Соло флейта“ на Конкурса за нова музика на Националната флейтова асоциация в САЩ. Нейна музика е изпълнявана от международноизвестни музиканти като Стефан Рагнар Хоскулдсън, главен флейтист на Чикагския симфоничен оркестър, Били Хънтър, главен тромпетист на Метрополитън опера в Ню Йорк и Волфрам Кьосел, виолончелист на Американския струнен квартет.

Фестивалните й участия включват: Фестивала на Американската консерватория във Фонтенбло (Франция); Фестивала в замъка "Фещетич" в Кестей (Унгария); Международния музикален фестивал "Боудън“ в Мейн, САЩ, Фестивала "Звуците на Манес" в Ню Йорк и др.

Като солист и камерен музикант, освен в Kамерна зала "Уайл", Лора е концертирала в Бохемската национална зала в Чешкия център в Ню Йорк, в Презвитерианската църква на Медисън авеню, в Центъра за класическа музика "ДиМена", в Дома на Германия на Площада на Обединените нации и др.

Лора е убеден застъпник на съвременната класическа музика – със специален акцент върху произведения от жени композиторки. Организатор е на концерта "Камерна музика от млади композиторки" с творби на колежките й Шахар Регев и Хеджин Чо.

През 2021 г. Лора е гост-композитор и лектор в Университета на Южен Илинойс в Едуардсвил (САЩ), където е направено премиерно изпълнение на клавирното й трио "Ирминден". През 2022 г. същата творба е записана от Мирослав Христов, цигулка, Марта Симидчиева, виолончело и Илия Радославов, пиано, и издадена в компакт диска "Ирминден: сто години български клавирни триа“.

В момента Лора защитава докторантура по клавирно изкуство в Центъра за следдипломна квалификация на Градския университет в Ню Йорк и преподава пиано в подготвителните курсове на колежа "Бард", щата Ню Йорк. Неин издател е Theodore Presser Company.

Намерете ни