Български | English

Off The Beaten Path

Резиденция за композитори

"Пътeката е ваша" е инициатива в три части на фондация "Неотъпкана пътека", търсеща решения на следните предизвикателства пред музикалния сектор в България:

1. Подкрепа за изгряващи композитори от България.

Фондация "Неотъпкана пътека" започва нова програма, която по време на Фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица през август 2023 г. ще предостави едноседмични резиденции на трима изгряващи български композитори. Гостуващите композитори ще работят в тясно сътрудничество с музикантите от Фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" и ще напишат три нови произведения за камерни ансамбли, вдъхновени от историята, традициите и величествената природа на Родопите. Избраните композитори за 2023 г. са Лора Ал Ахмад, Светлин Христов и Петър Керкелов.

2. Достъп до музикално обучение за младежи с разнообразен социален и етнически произход в общините Гърмен и Гоце Делчев, Югозападна България.

Фондацията ще разшири обучителната си програма, като предложи едноседмичен летен музикален лагер за деца от всички възрасти през м. юли 2023 г. Събитието ще бъде безплатно и отворено за участници от цяла Югозападна България, като стремежът ни е разнообразният певчески репертоар, интерактивните дейности и насочените към изграждане на общност концертни изяви да сближат и обединят деца с различен социален и етнически произход. В края на лагера участниците ще представят пред местната общност два концерта.

Прочети повече 

3. Привличане на нова публика.

В Югозападна България класическа музика рядко може да се чуе на живо. Поради това през 2023 г. фондация "Неотъпкана пътека" ще организира два специални концерта (един за деца и един за възрастни) в гр. Гоце Делчев, предназначени за нова публика от околните на града общности. Публиката ще чуе уникални камерни музикални програми, представящи връзките между западноевропейската класическа музикална традиция и източноевропейския музикален фолклор, и значението на фолклорната традиция за развитието на композиционния език в Европа. Детският концерт ще представи подходящ за тази възраст материал и възможности за интерактивно участие на децата. Сред изпълнителите ще бъдат известни музиканти от цял свят.

Прочети повече 

Проектът е финансиран от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз, поради което Европейският съюз не носи отговорност за тях.

Намерете ни