Български | English

Ковачевица и околностите

Ковачевица - Шиндаровата арт къща

ШИНДАРОВАТА АРТ КЪЩА в с.Ковачевица и Издателство "СИЕЛА"

Ви канят на смайващо пътешествие из природата, историята и културата на България с фотографии от луксозния албум

"Българската съкровищница"

Откриването на изложбата е в центъра на селото, където е Шиндаровата къща, на 2 август от 17:30 ч.

На чаша вино ще се запознаете с авторите на книгата Румяна Николова и Николай Генов. На място ще можете да купите албума, който е луксозно издание на български и английски език, събрало в своите 450 страници над 1000 фотографии на интересни и малко познати природни и исторически паметници.

Двете скорошни изложби на авторите в Бразилия и големия досегашен тираж на другите им 17 книги от пътувания из България и посвета доказват, че проектите им са успешни.

ВХОД СВОБОДЕН

От години ми се иска да основа фестивал в България, тъй като обичам да се връщам всяко лято, но до този момент не бях попадала на подходящо място: красиво, запазено и автентично, пригодено за гости и с подходяща зала за провеждане на концерти. 

Когато споделих тази идея с наш приятел в Ню Йорк, Виктор Пенев, той ме посъветва да разгледамe читалището в Ковачевица. Още с влизането си в салона, усетихме, че мястото е идеално . Светло, приветливо, с прекрасна акустика, заобиколено от планини, чист въздух и прекрасни хора. Наоколо са все живописни и неповторими селища, всяко със специфична атмосфера, бит и традиция: Дряново, Лещен, Долен, Гърмен, Огняново, Гоце Делчев... Не случайно тази част на България от край време привлича много писатели, поети и интелектуалци, които ценят природата, намират вдъхновение от нея и помагат за съхраняването й.

И ние като тях се вдъхновихме и решихме, че през 2018 г. ще стартираме тридневен фестивал за класическа музика с колеги от САЩ и България. Името на фестивала “Неотъпкана пътека” е по идея на композиторката Добринка Табакова. Нарекохме го така, защото пътят между идеята и реализацията на този проект е дълъг и с много неизвестни. Но с желание, ентусиазъм и с подкрепата на много приятели и съмишленици вече сме поели по тази все още неотъпкана пътека.

Елате с нас!
Лора Чекоратова

kovachevitsa and neighborhoods - hotelsВ селата Ковачевица, Лещен и Гърмен има много интересни и романтични къщи за гости. Много от тях предлагат неповторими преживявания, великолепна кухня и информация за маршрути в планината. Много от хотелите в Огняново имат минерални басейни. За настаняване, моля контактувайте къщите по-долу или потърсете ТУК.

 

Гостите на фестивала ползват отстъпка в следните къщи, но ви съветваме да си запазите места от рано като пишете на собствениците директно:

 

Garmen Hills КомплексВ Garmen Hills Комплекс от 2 до 5 август има ателиета по керамика и изложба графика за колекционери и любители.

 

 

Последвайте ни