Български | English

Off The Beaten Path

Празничен Бюлетин 2023

19-12-2023

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

Изпълнителите, композиторите и екипът на Неотъпкана пътека пожелават на Вас и Вашите семейства весели празници! Нека Новата година ни сближи още и ни донесе мир и разбирателство у дома и по света.

ВИДЕО ПРЕМИЕРА НА КАМЕННА СЛЕДА

С радост обявяваме премиерата на специалния видеоклип на новия клавирен квинтет “Каменна пътека / Stone Trail” (2023) на Добринка Табакова, който записахме това лято в Епископската базилика на Филипопол в Пловдив. Вдъхновена от раннохристиянската базилика, творбата е създадена по наша поръчка по повод петото издание на Фестивала за камерна музика “Неотъпкана пътека“. Вижте премиерата и станете част от международната й публика:

22 декември 2023

19.00 ч. – Ковачевица
18.00 ч. – Брюксел
17.00 ч. – Лондон
12.00 ч. – Ню Йорк

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО

По стъпките на Каменна следа

ЗАПАЗЕТЕ ДАТИТЕ

Поглед към шестото ни издание

1 август 2024 – Неврокопска митрополия
Гоце Делчев

2-4 август 2024 – Читалище "Светлина"
Ковачевица

5 август 2024 – Читалище "Димитър Благоев"
Добринище

През 2024 г., в допълнение към традиционните ни концерти в Гоце Делчев и Ковачевица, „Неотъпкана пътека“ ще разшири обхвата си със специално събитие в Добринище. Програмите ни ще представят световните премиери на три нови произведения от български композитори, създадени специално за музикантите и публиката на фестивала. Всяко изпълнение ще бъде съчетано с внимателно подбрана за него програма от класически камерни произведения. Тримата композитори, с които работим от миналото лято, са Лора Ал Ахмад, Петър Керкелов и Светлин Христов.

Очаквайте още новини в процеса на подготовка!

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ

Александър Фитърстийн, кларинет

Александър Фитърстийн, кларинет

Носител на първа награда на Международния конкурс за кларинети "Карл Нилсен" и престижната награда Avery Fisher Career Grant, кларинетистът Александър Фитърстийн е известен в целия свят. Като солист е свирил с Чешкия, Израелския и Виенския камерни оркестри, и Камерния оркестър на Сейнт Пол, Минесота (САЩ) и много други. Вестник "Вашингтон пост" описва изпълненията му като "ослепителни в разнообразието [им] от цветове, подвижност и диапазон; всеки звук е прецизно премерен, без това да потиска експресивността", а Ню Йорк Таймс го нарича "кларинетист с топъл тон и мощна техника".

Отдаден изпълнител на камерна музика, Фитърстийн сътрудничи с редица изтъкнати музиканти и редовно концертира с Камерното музикално общество на Линкълн център (Ню Йорк). Фитърстийн е основател на ZimroProject – единствен по рода си ансамбъл, чиято мисия е включването на еврейска художествена музика в програмите за камерна музика.

Йосуке Кауазаки, цигулка

Йосуке Кауазаки, цигулка

Многостранният музикален талант на цигуларя Йосуке Кауазаки му дава възможност да работи като оркестрант, солист и камерен изпълнител. В момента той е концертмайстор нa Оркестъра на Националния център за изкуства в Отава (Канада). Кариерата му на солист и камерен музикант се простира върху пет континента и включва партньорства с музиканти като Сейджи Одзава, Пинкас Цукерман и Йо-Йо Ма, и концерти в най-престижните концертни зали в света, сред които Карнеги Хол (Ню Йорк), Сънтори Хол (Токио) и Концертгебау (Амстердам).

Камерните състави, на които Кауазаки е постоянен член, са Trio Ink (САЩ) и Quartet AT Mito (Япония). Любовта му към камерната музика е причината да бъде назначен като музикален директор на Фестивала Affinis в Япония. Кауазаки е член на Почетния борд на фестивала за камерна музика „Неотъпкана пътека“ от създаването му.

Заключително събитие на MusicAIRE в Брюксел и ново финансиране от
Национален фонд “Култура”

MusicAIRE Final Event in Brussels and National Culture Fund Grant

На 29 ноември 2023 г. Мариана Тодорова и Лора Чекоратова участваха в заключителното събитие на европейската програма MusicAIRE, където представиха проекта “Пътеката е ваша“ пред колеги от цяла Европа и представители на Европейския парламент. Гордеем се, че бяхме сред само 51 проекта, избрани да получат безвъзмездна помощ при много силна конкуренция (две покани за участие, два кръга и над 700 кандидати от различни страни). Освен това, “Пътеката е ваша“ получи финансиране и от Национален фонд "Култура".

Продължаваме работата си с композиторите, като през 2024 г. очакваме да разширим екипа си от музиканти и ангажираността си към общностите, в които работим – както и подкрепяните от нас зелени инициативи!

ФОКУС ВЪРХУ ФЕСТИВАЛНИЯ ЕКИП

INSIEME
Дамян Стефанов и Стела Стойкова, видеография

Stela Stoykova and Damian Stefanov

Стела Стойкова и Дамян Стефанов са тандем както в личния, така и в професионалния живот. Те са автори на всички информационни видеа, кратки филми и видео записи на Фестивала за камерна музика „Неотъпкана пътека”. Създават всичко заедно – от идеята до заснемането и монтажа. Името на тандема им, Insieme, на италиански означава именно това: заедно. Автори са и на множество документални филми с фестивални участия и телевизионни премиери на други творци. Като редактор и монтажист са работили за някои от най-популярните телевизионни формати в България: “Игри на волята, “Един за друг”, “Кошмари в кухнята”, “Шев под прикритие” и други. Вижте техните видеа ТУК.

Благодарим ви, INSIEME!

ФОКУС ВЪРХУ НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ

Семейство Калоферови - лютиери

Kaloferov Family - Bulgarian Luthiers

Семейство Калоферови са лютиери с традиция от три поколения. Имат множество участия и спечелени награди в лютиерски конкурси в цял свят. Качеството на инструментите им се цени от професионалните музиканти в много страни. Апостол и Иван Калоферови са партньори на Фестивала за камерна музика „Неотъпкана пътека“ от 2019 г. Научете повече за тях ТУК.

Благодарим ви, Апостол и Иван!

В ПРОЦЕС

ВИДЕО – Две песни от Добринка Табакова, изпълнени от Мариана Карпатова, мецосопран и Лора Чекоратова, пиано

ВИДЕО Зад кулисите – Запознайте се с нашия фестивален екип

ОТВЪД МУЗИКАТА – По време на фестивала през 2024 г. ще ви запознаем с кулинарния свят на Югозападна България в партньорство с Harmonica и местни производители на храни и вино. Ще можете да се научите да приготвяте традиционни родопски ястия и да опитате някои от уникалните аромати на региона.

ЗЕЛЕНИ ПАРТНЬОРСТВА – Работим с организациите Clean and Green Bulgaria, Gorata.bg, Bulekopack, и очакваме с нетърпение нови възможности да направим света около нас малко по-зелен.

ДЕТСКИ ВОКАЛЕН ЛАГЕР "ПЕЕЩИ СЪРЦА" - Младите певци на Мариана Карпатова отново ще подготвят програми за Гоцеделчевци, както и за възрастни хора и хора в неравностойно положение. Очаквайте повече детайли за лагера напролет!

In The Works

Станете наш спонсор или партньор през 2024 г.

National Culture Fund

Проектът "Пътеката е Ваша", 2024 се реализира с финансиране от Национален фонд "Култура" по програма "Създаване".

Ernst Von Siemens Musikstiftung

Каменна следа от Добринка Табакова е написана по поръчка на Неотъпкана пътека с финансиране от фондация Ърнст фон Сименс.

Намерете ни