Български | English

Off The Beaten Path

Резиденция за композитори

"Пътeката е ваша" е инициатива в три части на фондация "Неотъпкана пътека", търсеща решения на следните предизвикателства пред музикалния сектор в България:

1. Поръчка и премиери на нови камерни творби


Фондация "Неотъпкана пътека" продължава своята програма “Пътеката е ваша”. По време на Фестивала ще ни гостуват трима български композитори. Те ще работят в тясно сътрудничество с музикантите от Фестивала и ще представят световните премиери на три нови произведения за камерни ансамбли, вдъхновени от историята, традициите и величествената природа на Родопите. Техните имена са Светлин Христов, Лора Ал Ахмад и Петър Керкелов.

2. Достъп до музикално обучение за младежи с разнообразен социален и етнически произход в общините Гърмен и Гоце Делчев, Югозападна България


Фондацията ще разшири обучителната си програма, като през м. юли 2024 г. ще предложи едноседмичен летен музикален лагер за деца от всички възрасти. Събитието ще бъде безплатно и отворено за участници от цяла Югозападна България, като стремежът ни е разнообразният певчески репертоар, интерактивните дейности и насочените към изграждане на общност концертни изяви да сближат и обединят деца с различен социален и етнически произход. В края на лагера участниците ще представят пред местната общност два концерта.

Прочети повече 

3. Привличане на нова публика.


В Югозападна България класическа музика рядко може да се чуе на живо. Ето защо през 2024 г. отново ще организираме два специални концерта – един за деца и един за възрастни – в гр. Гоце Делчев, предназначени за нова публика от града и околните общности. Публиката ще чуе уникални камерни музикални програми, представящи връзките между западноевропейската класическа музикална традиция и източноевропейския музикален фолклор, и значението на фолклорната традиция за развитието на композиционния език в Европа. Детският концерт ще представи подходящ за тази възраст материал и възможности за интерактивно участие на децата. Сред изпълнителите ще бъдат известни музиканти от цял свят.

Прочети повече 

Проектът е финансиран от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз, поради което Европейският съюз не носи отговорност за тях.

Намерете ни