Български | English

Off The Beaten Path

Есенен бюлетин 2023

28-09-2023

Накратко за "Неотъпкана пътека" 2023

Нашето пето юбилейно издание беше най-запомнящото се досега и затова с радост искаме да споделим с вас няколко спомена и снимки.

Световна премиера на "Каменна следа" и дебют в Пловдив

В сърцето на програмата тази година беше световната премиера на "Каменна следа"/Stone Trail за клавирен квинтет от Добринка Табакова, която изпълнихме три пъти, като кулминацията беше дебютът ни във великолепната Епископска базилика на Филипопол в Пловдив – заобиколени от древните мозайки, вдъхновили творбата. Всичките ни концерти бяха разпродадени, а публиката и критиката посрещнаха квинтета с ентусиазъм.

Следващата ни цел е да го споделим със света – чрез записи и изпълнения на живо в САЩ и Европа през следващия сезон. В програмата в Пловдив бяха включени още две песни от Табакова, "Пицикато"/Strum от Джеси Монгомъри, "Красиви очи"/Vaghe luci от Антонио Калдара и любимия на всички ни клавирен квинтет на Шуман. На събитието присъстваха заместник-министърът на културата г-н Виктор Стоянов, г-жа Нанси Шилер, президент и главен изпълнителен директор на фондация "Америка за България", г-жа Надя Захариева, програмен директор на фондацията, представители на Община Пловдив и много гости от града и страната.

Рандъл Скарлата и Макс Бейли за първи път в България

Специални наши гости тази година бяха световноизвестните изпълнители Рандъл Скарлата (баритон) и Макс Бейли (цигулка/виола), които, като всички наши гости през годините, се влюбиха в Ковачевица и селския живот в България, и с жар участваха във фестивалните ни репетиции, концерти и общностни дейности. "Постоянният" ни състав бе разширен до единадесет музиканти, сред които българските ни колеги Дора Димитрова (цигулка) и Вяра Шуперлиева (пиано).

Представихме няколко български премиери и рядко изпълнявани произведения от камерния репертоар, сред които Фолклорни песни от Лудвиг ван Бетовен, Клавирен квинтет от Ернст фон Дохнани и Квартет за четири цигулки от Гражина Бацевич. На събитията присъстваха кметът на Община Гоце Делчев г-н Владимир Москов, представители на Народното събрание на Република България, на посолството на Съединените американски щати и Американска фондация за България, и много гости от региона.

Всички изпълнения бяха записани на видео и ще бъдат достъпни в нашия канал в YouTube напролет.

Пътеката е ваша

Вълнуващ нов елемент на петото издание на ,,Неотъпкана пътека" беше програмата ни за нова камерна музика "Пътеката е ваша", която получи финансиране от Европейския съюз чрез програмата MusicAIRE. Сложихме началото й тази пролет, отправяйки покана за сътрудничество към трима фантастични български композитори – Светлин Христов, Лора Ал Ахмад и Петър Керкелов. В края на юли и началото на август тримата прекараха с нас една седмица в Ковачевица, нахвърляйки планове за нови произведения, които ще бъдат премиерно изпълнени догодина.

Нямаме търпение да споделим с вас историите на всяко от произведенията и да ви представим различните композиционни подходи на авторите им. Темата на следващото фестивално издание ще бъде ,,Нови пътеки“, като всички програми ще бъдат внимателно конструирани около новите произведения.

Очаквайте още новини от нашия разраснал се екип от творци!

Отвъд музиката

Както знаете, участващите в Неотъпкана пътека музиканти отделят значително време и енергия за популяризиране на важни обществени каузи. Тази година не беше изключение, като темата, по която работихме съвместно с Bulecopack, бе рециклирането и отговорното изхвърляне на отпадъци. Mалките участници в летния вокален лагер "Пеещи сърца" в Гоце Делчев с ръководител Мариана Карпатова пяха песни за природата, екологията и рециклирането, и участваха в почистването на парка на Гоце Делчев, организирано от Clean and Green Bulgaria.

Вдъхновени от младите певци, музикантите и публиката на фестивала се включиха в акция за почистване на Ковачевица и околностите й в последния фестивален ден. Освен това ,,Неотъпкана пътека" дари част от приходите от всички фестивални билети на организацията gorata.bg, за засаждането на 3 000 дървета.

Новини от Дар Светлина

Нашето любимо българско читалище "Светлина" е с обновена тераса!

Благодарение на дарителското общество, което създадохме през 2022 г. с помощта на платформата ,,Агора" и финансиране от фондация ,,Америка за България", събрахме допълнителни средства за още ремонтни дейности. Вече очакваме оферти за изпълнението им.

За да научите повече за тази инициатива, моля, посетете www.dar-svetlina.com

Фокус върху фестивалния екип:
Мариана Тодорова, мениджър събития и връзки с общественността

Мариана Тодорова е опитен професионалист в областта на планирането, организирането и провеждането на големи спортни и развлекателни събития с практика в България, Сърбия и САЩ.

Тя е мениджър събития и връзки с обществеността на Неотъпкана пътека от 2019 г.

Благодарим ти, Мариана!

В процес

Въпреки че фестивалът ни се провежда всяко лято, подготовката за него продължава целогодишно. Ето какво можете да очаквате от нас през следващите месеци:

Арт видео "Каменна следа" / Stone Trail от Добринка Табакова,
заснето в Епископската базилика на Филипопол, Пловдив.

"Зад кулисите"
кратък документален филм за нашия специален екип от професионалисти, който се грижи за успешното провеждане на фестивала.

Още артисти, композитори и нови локации през 2024 г.

Новини от нас можете да намерите в социалните медии и в канала ни в YouTube.

До нови срещи в България!

Помислете за дарение в полза на фондацията ни в България или, ако сте в Съединените щати, в полза на организацията ни с нестопанска цел там: 501 (c) (3),
Friends of the Off the Beaten Path Festival (за САЩ: годишният ви данък ще бъде намален със сумата на дарението).

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

Спонсори и партньори

Намерете ни