Български | English

Off The Beaten Path

Музиканти

Камерна музика Ковачевица - Лора Чекоратова, пиано

Лора Чекоратова

пиано

Лора Чекоратова е родена в София. Започва да свири на пиано от четиригодишна и скоро става ученичка на легендарната педагожка Лидия Кутева. На девет изнася първия си солов рецитал в Националното музикално училище "Любомир Пипков", където получава средното си образование. В България учи също при Весела Маринова и проф. Жени Захариева.

През 1992 г. по съвет на проф. Захариева продължава образованието си в Джулиард Скул в Ню Йорк. Получава бакалавърска, магистърска и докторска степен като студентка на Сиймор Липкин и става първата българка с докторат от Джулиард Скул. Дисертацията ѝ е посветена на творбите за пиано на Димитър Ненов. Още като студентка печели редица стипендии и награди, включително Първа награда на Международния конкурс за пианисти във Вашингтон. Соловият й дебют в Кенеди Център, Вашингтон е последван от рецитали, камерни концерти и участия в международни фестивали на някои от най-престижните сцени в САЩ и Европа.

Лора Чекоратова е високо ценен изпълнител на виртуозна музика за пиано от XIX и XX век. Обширният ѝ репертоар включва многобройни творби от камерната музика и композиции на големи композитори от Източна Европа. Записвала е многократно за радиото и телевизията в САЩ, Финландия, Швеция и България. От 2005 г. заедно с други известни български музиканти и Американската фондация за България създава цикъла "Български концертни вечери в Ню Йорк" в Генералното консулство на България в най-големия американски град, чиято организация води седемнайсет поредни сезона. Преподава в подготвителния клас на консерваторията "Манес" в Ню Скул в Ню Йорк и е артистичен директор на организацията "Салон на виртуозите". Председател е на фондация "Неотъпкана пътека" от 2018 г.

Камерна музика Ковачевица - Георги Вълчев, цигулка

Георги Вълчев

цигулка

Георги Вълчев е концертирал на някои от най-престижните сцени в света като оркестров солист, камерен музикант и в рецитали: в САЩ, вкл. Ню Йорк (зала "Алис Тъли" / Линкълн Център, Карнеги Хол и културния център "92nd Street Y"), Вашингтон (Кенеди Център) и Чикаго (Чикагския културен център); в Европа, вкл. Лондон (Уигмор Хол и Центъра Барбикан), Амстердам (Кралския театър "Каре") и зала "България" (София); в Азия, вкл. Токио (Сантори Хол), Пекин (Пекинския център за култура и изкуства), Гуанджоу (Оперния театър), Тайпе (Културния център "Тайпе") и Тел Авив (Оперния театър); в Австралия (Операта в Сидни) и др.

Като отдаден ансамблов музикант Георги Вълчев има щастието да участва в съвместни изпълнения с международно известни музиканти и ансамбли в САЩ и Европа. Фестивалните му участия на двата континента са многобройни. Георги Вълчев е имал честта да бъде гост концертмайстор на няколко големи симфонични оркестъра, сред които Лондонската филхармония и Оркестъра на Кралската опера в Мадрид.

Той е съосновател и артистичен директор на Камерния музикален фестивал "Неотъпкана пътека" в Ковачевица и член-основател на камерния музикален цикъл "Български концертни вечери в Ню Йорк".

Роден в Пловдив, Георги започва да свири на цигулка на шест години като ученик на Боянка Шопова. В България учи още с Мичо Димитров, Владимир Владигеров и Дора Иванова. Получава средното си музикално образование в държавните музикални училища в Пловдив и София. На шестнайсет години печели Голямата награда на Международния конкурс за млади цигулари "Ярослав Коциан" в тогавашна Чехословакия. След кратко следване в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София е приет за студент при известната професорка по цигулка Дороти ДиЛей и Масао Кавасаки в Джулиард Скул, Ню Йорк, където завършва бакалавърска и магистърска степен по музика. Георги Вълчев е носител на множество награди, между които Първа награда на Международния конкурс "Дюкрест" (САЩ) и Специалната награда на Международния конкурс за цигулари "Тибор Варга" (Швейцария).

Камерна музика Ковачевица - Никола Таков, цигулка

Никола Таков

цигулка

Роден в София, Никола Таков започва да свири на цигулка от петгодишен като ученик на Боянка Шопова. След като завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков", продължава образованието си в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", в класа на професор Дора Иванова. Същата година е приет с пълна стипендия в Луизианския щатски университет в класа на професор Кеворк Мардиросян, където получава бакалавърска степен със специалност Изпълнителско майсторство по цигулка. Продължава образованието си в Колежа за изящни изкуства на Бостънския университет, в класа на професор Юрий Мазуркевич, където получава магистърска степен и диплом за изпълнителско майсторство.

По време на обучението си участва в майсторски класове на световноизвестни музиканти, сред които Ифра Нийман, Дейвид Серон, Джоузеф Силвърстайн, Камила Уикс, Серджу Лука, Чарлз Каселман и Елмар Оливейра, от които черпи безценен опит. Печели редица конкурси и награди в България и САЩ, концертирайки активно като солист и камерен музикант.

Никола Таков е бил член-основател на Камерен оркестър "Калистос" в Бостън (2003), концертмайстор на Симфоничния оркестър на Клафлин Хил, Масачузетс (2004-2009) и член и изпълняващ длъжността помощник-концертмайстор на Бостънския филхармоничен оркестър (Boston Philharmonic Orchestra, 2001-2003), на Симфоничния оркестър на Портланд, Мейн (2001-2009) и на Филхармонията на Роуд Айланд (2001-2009). От 2010 г. работи в престижния Наварски симфоничен оркестър "Пабло Сарасате" в Испания. Той е член-основател и първа цигулка на струнния квартет ”Fluencias” и на камерната формация "La cuerda de oro", с които концертира акивно в Испания и други европейски страни.

Камерна музика Ковачевица - Мариана Карпатова, мецосопран

Мариана Карпатова

мецосопран

Родена в Гоце Делчев, Мариана Карпатова завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. Продължава обучението си в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров” като студентка на професор Мати Пинкас и Мила Дюлгерова и в Оперния център на Джулиард Скул в Ню Йорк.

Още като студентка в Джулиард Мариана участва в излъчената в "На живо от Линкълн Център" нова постановка на Морис Сендак на операта "Хензел и Гретел" в двойната роля на Майката и Вещицата, и прави впечатляващ дебют в ролята на Роза Мамай в "Арлезианката" в Операта на Сарасота. Скоро след това дебютира в зала "Алис Тъли" в Линкълн Център, Ню Йорк като носител на едноименната награда за дебют във вокалното изкуство.

Карпатова има участия на някои от най-големите оперни сцени в САЩ: Държавната опера на Ню Джърси (Алиса в "Лучия ди Ламермур", Берта в "Севилския Бръснар"), Мичиганския оперен театър (Мисис Куикли във "Фалстаф"), Метрополитън опера (Прислужница в "Електра"), Операта на Сарасота (Куница в "Оберто"), Операта на Балтимор (Ларина в "Евгений Онегин"), фестивала "Сполето” (Прислужница в "Йенуфа", Чиеска в "Джани Скики"), Опера Тампа (Дзита в "Джани Скики", Принцесата в "Сестра Анджелика"), Оперния театър на Сейнт Луис (Бруха в "Жената от моста Отоуи"), Операта на Палм Бийч (Олга в "Евгений Онегин“), както и на сцената на Софийската национална опера (Азучена в "Трубадур") и др. Изнася концерти и рецитали в Линкълн Център, Кенеди Център, фестивала "Сполето" в САЩ, пее с Националния симфоничен оркестър на Мексико и други оркестри.

През 2018 г. Мариана Карпатова съосновава Фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица, недалеч от Гоце Делчев. Освен концертната си и организационна дейност, тя създава и поредица от събития за широка публика и възможности за вокално обучение на младите хора от региона. Участва в кампанията за възстановяването на историческата сграда на читалището в Ковачевица и други благотворителни каузи.

Мариана Карпатова е член на управителния съвет на "Опера във Флоръм", Ню Джърси, където изпълнява и ролята на разказвач в оперните концерти. През сезон 2021-22 г. участва в Празничния концерт на "Опера във Флоръм", в Гала вечерта за откриването на Българските концертни вечери в Ню Йорк в зала "Уайл" в Карнеги Хол и в едноименната концертна поредица в Генералното консулство на България в Ню Йорк. През тази година й предстои дебют в ролята на Флорънс Пайк в операта "Албърт Херинг" на Принстънския фестивал и концертна изява със Симфоничния оркестър на Кълъмбъс. Мариана Карпатова преподава вокално изкуство в университета "Феърли Дикинсън", кампус Флоръм и ръководи частното вокално студио "Мариана" в Медисън, Ню Джърси.

Камерна музика Ковачевица - Рандъл Скарлата, композитор

Рандъл Скарлата

баритон

"Ню Йорк Таймс" определя баритона Рандъл Скарлата като "интелигентен и комуникативен певец" със "силна воля да вдъхва живот на музикалните текстове". Критиката оценява "изключителния му вокален диапазон и цветова палитра" и "умението да представя много и различни певчески стилове" (MusicWeb International). Дейли Телеграф (Лондон) добавя: "Рандъл Скарлата пее с увереността на човек, който няма какво да доказва." Известен с многостранния си музикален талант и въздействащо сценично присъствие, Рандъл Скарлата владее репертоар, обхващащ пет века и шестнайсет езика. Като уважаван интерпретатор на нова музика той е представял световни премиери на творби от редица съвременни композитори, между които Джордж Кръм, Пол Моравец, Ричард Даниълпур, Нед Роръм и много други. Редовно изпълнява големите песенни цикли от германски композитори с пианисти като Гилбърт Кейлиш, Джонатан Бис, Джеръми Денк, Питър Франкъл и др.

Скарлата е чест гост на Камерното музикално дружество на Линкълн Център, Филаделфийското камерно музикално дружество, музея "Изабел Стюарт Гарднър", Лирик Фест, Камерния музикален фестивал на Северозапада, Сиатълския камерен музикален фестивал, Камерния музикален фестивал "Кнайсъл Хол", Сканеатлеския камерен музикален фестивал и много други.

Богатият му звукозаписен каталог включва записи за Chandos, Naxos, CRI, Gasparo, Arabesque, Bridge, Albany и Sono Luminus. През 2021 г. записът му на песенния цикъл "Зимен път" на Шуберт с пианиста Гилбърт Кейлиш е номиниран за награда "Грами" в категория "Най-добро солово изпълнение на класическа вокална творба".

Рандъл Скарлата е концертирал в Европа, Северна Америка, Южна Америка, Австралия и Азия. Бил е солист на Филаделфийската и Минесотската филхармонии, както и на симфоничните оркестри на Питсбърг, Сан Франциско, Сидни, Улстър, Тонкюнстлер, Би Би Си и Националния симфоничен оркестър на САЩ, и на групите за старинна музика Wiener Akademie, Grand Tour, Tempesta di Mare, Musica Angelica и др. Като солист е гостувал на някои от най-големите световни музикални фестивали, вкл. Равиния, Марлборо, Единбург, Виена, Music@Menlo, Гилмор, Залцбург, Норфолк, Аспен и Сполето (Италия).

През летния сезон Рандъл Скарлата е съорганизатор на Алпийския камерен музикален фестивал в Каринтия, Австрия и изнася майсторски класове в Съединените щати и други страни. От 2019 г. преподава в Музикалния център "Тангълууд" и Консерваторията "Пийбоди" на Университета "Джонс Хопкинс". Преподавал е също в Уестчестърския университет и Нюйоркския щатски университет в Стоуни Брук.

Камерна музика Ковачевица - Дора Димитрова

Дора Димитрова

цигулка

Обичана заради многостранния музикален талант и емоционалността на изпълненията си, Дора Димитрова има многопосочна кариера като концертмайстор, солист, камерен музикант и преподавател по цигулка. Димитрова е свирила на сцени като Карнеги Хол и Линкълн Център в Ню Йорк, Рудолфинум – зала "Дворжак" в Прага и Кралския Концертгебау в Амстердам, и е концертирала със световноизвестни музиканти като Курт Мазур, Карл Сейнт Клер, Густав Майер, Струнен квартет "Емерсън", Аугустин Хаделих, Йоел Гамзоу и Росен Миланов. През 2016 г. започва да свири с Принстънския симфоничен оркестър (Ню Джърси), където е чест гост-концертмайстор. Работила е със Symphony in C (Ню Джърси, САЩ), Международния малеров оркестър (Берлин), Симфоничния оркестър на RTV Slovenia, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Нюйоркския симфоничен ансамбъл и др. Като отдаден камерен музикант участва в многобройни рецитали в Европа и Съединените щати. Преподавателската й дейност започва на Източното крайбрежие в САЩ, където е била е резидентен преподавател на Лейкландския младежки симфоничен оркестър (Ню Джърси), Младежкия оркестър "Джемини" (Ню Йорк) и Младежкия оркестър на Западен Кънектикът. Преподава цигулка в Маханаймското висше музикално училище (Ню Йорк) и в Нов български университет. През 2019 г. музикалният конкурс Prima Volta (САЩ) я включва в списъка си с най-добри преподаватели по цигулка на годината. Дора започва музикалния си път на петгодишна възраст. Седемнайсетгодишна, тя е вече лауреат на Международния конкурс "Млади виртуози", на Четвъртия конкурс за немска и австрийска музика и на конкурса "Млади музикални дарования" в родината си, както и на Международния конкурс "Концертино Прага" (Чехия). Притежава магистърски степени по музика от Националната музикална академия в София и от Нюйоркския щатски университет в Стоуни Брук. През май 2018 г. се дипломира като докторант по музикални изкуства в университета "Стоуни Брук". Сред преподавателите ѝ по цигулка са Дора Иванова, Сувин Ким, Хагай Шахам, Дженифър Фраучи, Арно Сусман и Филип Сетцър. Учи камерна музика с международноизвестния Струнен квартет "Емерсън". Понастоящем Дора Димитрова е концертмайстор на Нов симфоничен оркестър, София. Сътрудничи редовно със Sofia Session Orchestra и преподава с удоволствие на учениците си по цигулка в Англо-американското училище в София.

Камерна музика Ковачевица - Румен Цветков, виола

Румен Цветков

виола

След соловия си дебют на 8-годишна възраст Румен Цветков концертира в близо четирисет страни на четири континента, печелейки положителната оценка на критиката. Популярен като солист, рециталист и камерен музикант, той е гостувал в концертната зала на Берлинската филхармония, Карнеги Хол (Ню Йорк), Уигмор Хол (Лондон), Уолт Дисни Хол (Лос Анджелис), Паласио де Белас Артс (Мексико Сити), Моцартеума (Залцбург), Чикагския симфоничен център, Зала "България" и др.

Сред фестивалните му участия са: Фестивалът на камерната музика в Кумо (Финландия), Равиния и iPalpiti (САЩ), Червеноморският фестивал (Израел), Атинският фестивал, Фестивалът в Санкт Мориц (Швейцария), фестивалите на камерната музика "Мимир" и "Хенри Дж. Бруман" (САЩ), Асколи Пичено (Италия) и фестивалите "Музика в Стария град" и "Европейски месец на културата” в родния му Пловдив.

Като камерен музикант Румен Цветков си е сътрудничил със световноизвестни музиканти като Ида Хендел, Бернард Грийнхаус, Михаил Мунтян, сър Харолд Мартина, Хосе Фегали, Кристиан Тецлаф, Владимир Менделсон, Майкъл Флаксман, Хосе Галярдо, както и с членове на квартетите "Борромео", "Кронос", "Авив", "Йерусалим" и "Верди”.

През 2017 г. Румен Цветков основава Музикалния фестивал MurciArt в Испания, с почетен президент Пласидо Доминго, на който е артистичен директор. Цветков е и член-основател на Оркестъра на средиземноморските солисти (Андалусия).

След като се оттегля като първи виолист на Кралската опера във Валенсия, той редовно гостува като солист на формации като Тонхале Оркестър Цюрих, Брандембургския симфоничен оркестър, Манхаймската филхармония, Баховия колегиум, Симфоничния оркестър на Барселона, Баския национален оркестър – под диригентството на Бернард Хайтинк, Зубин Мета, Рикардо Чайли, Миунг-Вун Чунг, Кент Нагано, Пааво Джарви, сър Джон Елиът Гардинър, Семьон Бичков, Енрике Батиз, Росен Миланов, Алън Гилбърт, Робърт Тревино и др.

Цветков работи като гост-преподавател по виола в Академията за музика и изпълнителски изкуства в Тилбург (Холандия) и Нов български университет в София. От 2020 г. преподава в консерваторията "Музикални изкуства" в Мадрид. Редовно води майсторски класове по целия свят. Дебютният му солов албум "Brahms Alliance" (2019) с пианиста Людмил Ангелов е издаден от GEGA New. Вторият му солов албум, с изцяло руска програма, се очаква по-късно тази година.

Румен Цветков свири на редки инструменти, между които виола, изработена от Симон Шодлер през 1785 г., наречена "Времето", виола от италианеца Джузепе Джакети ди Рома, а отскоро и виола на "руския Страдивари", Тимофей Подгорни, наречена "Поетът".

Камерна музика Ковачевица - Вяра Шуперлиева, корепетитор

Вяра Шуперлиева

пианистка

Вяра Шуперлиева е завършила Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София. От 1986 г. работи като корепетитор в Софийската национална опера и балет. От 1991 до 1994 г. акомпанира в Академията "Борис Христов" в Рим, където работи с Александрина Милчева, Никола Гюзелев и Серджо Олива.

Постоянен пианист е на конкурса "Борис Христов” в София, на който печели наградата за най-добър акомпанимент. Канена е редовно за акомпанятор на международни конкурси като "Paolo Neglio” (Италия), "Neue Stimmen” (Германия), както и за прослушванията на BBC Cardiff Singer of the World в България. Акомпанирала е на престижни международни фестивали, сред които Open Air Solothurn (Швейцария), Festspiele Salzburg (Австрия), Opera Bergen (Норвегия) и много други. От 2009 г. работи като корепетитор-преподавател в университета “Моцартеум” в Залцбург, Австрия.

Вяра Шуперлиева е пианист на рецитали на Андреа Рост в Кралския театър "Ла Моне", Брюксел и в концертните зали на Леон и Севиля (Испания); както и на солови изяви на Дарина Такова и Кирил Манолов. Чест гост е на фестивал "Аполония" в Созопол.

Акомпанира майсторски класове на Красимира Стоянова, Веселина Кацарова, Александрина Пендачанска, Карло Коломбара и Дарина Такова.

Камерна музика Ковачевица - Макс Бейли, композитор

Макс Бейли

цигулка и виола

Като "двуезичен" инструменталист – на цигулка и виола, Макс Бейли обича неотъпканите пътеки и затова е особено развълнуван да бъде гост на фестивала "Неотъпкана пътека" в Ковачевица – на място, на което никога досега не е бил! Предишни такива пътеки са го отвеждали на Фестивала на пустинята в сърцето на малийска Сахара, в Ню Йорк – където си партнира с Боби Макферин и в Роял Албърт Хол, Лондон – като водач на струнния оркестър на Бьорк.

Подтикван от интерес към съчетаването на различни музикални стилове, Макс основава трио "Lodestar", в което негови партньори са звездите на скандинавската фолклорна музика Ерик Ридвал и Олав Мйелва. Триото, съставено от шведска никелхарпа, норвежка хардинг цигулка и европейска класическа цигулка, изпълнява барокова музика върху основа от груув – с елементи на импровизация, вдъхновени от европейските и североамерикански фолклорни традиции. Дебютният им албум “Bach to Folk” (Naxos) излиза през октомври 2022 г., беше представен на живо в почти цяла Европа и вече се радва на одобрението на критиката.

Повече от десетилетие Макс свири и в Zum Roten Igel (ZRI) – квинтет, вдъхновен от любимата на Брамс виенска таверна с жива музика "Червения таралеж". Любима тема на ZRI са фолклорните и цигански влияния в произведенията на Брамс, Шуберт и Яначек. С добавка от цимбал и акордеон, квинтетът е концертирал на редица фестивали в Обединеното кралство и други европейски страни. Издали са три албума, като четвъртият е в процес на подготовка. Друг техен проект е авторската им музика към ранния филм на Чарли Чаплин "Авантюристът".

Макс Бейли е гостувал на различни фестивали за камерна музика в Обединеното кралство и други европейски страни, вкл. като гост-диригент на швейцарския камерен оркестър CHAARTS, където си партнира с Миша Майски и Фазил Сай. Гост-диригент е и на проекти на Scottish Ensemble и Manchester Collective.

Макс е и едната половина от дуото за електронна музика "Sonnen", в което работи с Вахакн Матосян. Двамата представят свои творби, създадени по време на резиденция, подкрепена от фондация "Бритън/Пиърс“, в известната зала "Снейп Молтингс" на Фестивала на новото в Олдбъро (Велибритания). Стилът им е "междугалактически експериментален".

Макс е възпитаник на Музикалното училище "Йехуди Менухин" във Великобритания, където учи в класа на цигуларя-виртуоз Иври Гитлис. Завършва с отличие Крайст Колидж, Кеймбридж със специалност политическа философия.

Камерна музика Ковачевица - Александър Сомов, виолончело

Александър Сомов

виолончело

Роден в София, Александър Сомов завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков" като ученик на Стефан Руневски. Дебютира с концертни изпълнения в България и Германия и с премиера на "Испански концерт" от Анхел Ескудеро в Испания на петнайсетгодишна възраст. Продължава обучението си в консерваторията "Гилдхол" в Лондон, където през 1998 г. става първият музикант от Източна Европа, спечелил Златния й медал – най-престижното британско университетско отличие в областта на музиката, на което са носители Жаклин дю Пре, Тасмин Литъл, Уилям Примроуз и Брин Тервел.

Следват гастроли с концерти на Дворжак, Елгар, Шуман, Шостакович, Брамс, Бетовен, Щраус, Чайковски, Хайдн, Гулда, Търнидж, Губайдулина и др. във Великобритания, Германия, България, Франция и Испания под диригентството на Томас Цеетмаер, Хайнрих Шиф, Марк Албрехт, Тиери Фишер, Теодор Гушлбауер, Пол Макрийш, Милен Начев, Пламен Джуров, Мартин Пантелеев и др.

Като камерен изпълнител Александър концертира в цяла Европа, Япония, Канада и Мексико, партнирайки си с музиканти като Жан-Ив Тибоде, Томас Цеетмаер, Симон Трпчески, Юрий Башмет, Тасмин Литъл, Борис Гарлицкий, Марк Албрехт, Александър Торадзе, Джон Йорк и Богдана Попова.

В момента Александър Сомов работи като виолончелист суперсолист на Страсбургския филхармоничен оркестър. Като гост първи челист е свирил с Лондонската филхармония (LPO), Лондонски симфоничен оркестър (LSO), Хале Оркестър (Манчестър), Английския камерен оркестър и Симфоничния оркестър на радио SWR Щутгарт.

Сомов е преподавал в Страсбургската консерватория (2006-2013) и e ръководител на майсторски класове в България, Франция, Швеция, Италия и Япония.

Записва за Naxos Marko Polo, LSO Live, Landor Records и Gega New, а архивни записи с негови изпълнения има в BBC Radio, Българското национално радио, Polskie Radio и Radio Valencia.

Камерна музика Ковачевица - Волфрам Кьосел, виолончело

Волфрам Кьосел

виолончело

След като през 1991 г. се премества да живее в Ню Йорк, виолончелистът Волфрам Кьосел се утвърждава като търсен камерен музикант, солист, студиен изпълнител и координатор на музикални проекти.

През 2006 г. той се присъединява към прочутия Американски струнен квартет, с който гостува във водещите концертни зали в света и често сътрудничи с някои от най-големите съвременни музиканти.

Волфрам Кьосел преподава в Манхатънското висше музикално училище и Консерваторията на Бруклинския колеж. Свири и преподава на Аспенския музикален фестивал (2005-2021). От 1999 г. сътрудничи с танцовата трупа "Марк Морис", като в периода 2004-2008 г. е неин музикален директор. Заедно с цигуларя Йосуке Кауазаки и пианиста Вадим Серебряни е основател на клавирното трио "Ink".

В Ню Йорк Волфрам Кьосел работи с широк кръг камерни ансамбли и оркестри, сред които Камерния оркестър "Орфей" и Нюйоркската филхармония. Освен в България, изявите му през сезон 2022/23 г. го отвеждат в Япония, Южна Америка, Канада и различни градове в Съединените щати.

Намерете ни