Български | English

Златомир Фунг

виолончело

Златомир Фунг, виолончело

Челистът Златомир Фунг е удостоен със златен медал на Междунардния конкурс „Чайковски” за своето динамично изпълнение. Той е първият американски изпълнител на чело, спечелил тази награда през последните 30 години и е най-младият лауреат в историята й. Скоро след това свири заедно с други нейни лауреати в Занкел хол, голямата камерна зала на Карнеги Хол, а Нюйоркското радио за класическа музика WQXR го включва в своя престижен списък „Двайсетте изпълнители, които да наблюдаваме през 2020 г.”

Златомир Фунг е свирил като солист с Камерния оркестър на Балтимор, с Бостънския Pops оркестър, със симфоничните оркестри на Санта Круз, Ан Арбър и Гранд Рапидс, с Оркестър Айова, с Филхармонията на Ню Ингланд, с Джулиард оркестър под диригентството на Ицхак Пърлман в Алис Тъли Хол на Линкълн Център, с Румънската държавна филхармония на Сибиу, с Филхармонията „Джордже Енеску” в Букурещ, с Познанската фирхармония в Полша и със Симфониетата на Лозана в Швейцария.

Като носител на Първа награда от Международните прослушвания на млади концертиращи изпълнители (YCA) за 2017 г., Златомир Фунг осъществява дебютни рецитали в Мъркин Консърт Хол, Ню Йорк, 2018-2019. А участието му в поредицата концерти “Encores” (Бисове) на YCA в нюйоркската Морган Лайбръри през настоящия сезон в програма, включваща композицията за чело и пиано „Vocalise” на Дейвид Хърцбърг, влиза в селекцията на Ню Йорк Таймс „10 месеца класически концерти, които не бихте искали да пропуснете”. През този сезон Фунг изпълнява също рецитали за центъра Колд Спринг Харбър Лаборатори, за Университета Пепърдайн и Музея с библиотека „Евъргрийн”. През 2016 г. е бил включен в Presidential Scholar for the Arts (програма на Президента на САЩ за талантливи гимназисти), печелил е също първи награди на Международния конкурс за струнни инструменталисти „Шьонфелд” в Китай, Международния конкурс за челисти „Джордже Енеску” в Румъния, Международните конкурси за струнни изпълнители „Йохансен”, „Сталбърг” и „Ървинг Клайн”, Националните прослушвания „Астрал”, както и втора награда на Международния конкурс „Пауло” за чело във Финландия. Свирил е в Музикалния институт Равиния Стийнс, Международния музикален институт Хайфец във Вирджиния и музикалните фестивали в Аспен и Живерни. Редовен член е на Симфоничните камерни музиканти „Юпитер” в Ню Йорк, имал е шест представяния в радио шоуто „От върха” и в „Изпълнение днес” на Националното обществено радио (NPR, Вашингтон).

Златомир Фунг е от българо-китайски произход. Детството му преминава в Орегон, след което семейството му се премества в околностите на Бостън, за да може той да посещава Подготвителното училище в Консерваторията на Ню Ингланд. В момента е студент на Ричард Аарон и Тимъти Еди в Джулиард скул с пълна стипендия „Кавнър”. Освен музиката обича киното, философията и шахмата.

Последвайте ни