Български | English

Волфрам Кьосел

виолончело

Волфрам Кьосел, виолончело

Челистът Волфрам Кьосел дебютира в Карнеги Хол и получава висока оценка от критиката. Кариерата му поема по разнообразни пътища – на солист, рецитален изпълнител и камерен музикант, който свири в най-добрите концертни зали по света. Списание Strad пише за изключително атрактивното изпълнение на чело на Волфрам Кьосел, който се е утвърдил като търсен музикант, свирещ с нюйоркската формация Симфония Юпитер, нюйоркския оркестър Метаморфози (съоснован от него през 1994), Оркестъра на музикално училище Манес, симфоничните оркестри на Йерусалим, Осака, Щутгарт, Кордоба, Мендоза, Коста Рика, Айова и Ню Йорк.

През 2006 г. Волфрам Кьосел се присъединява към Американски струнен квартет, с който свири редовно в Берлинската филхармония, Концертгебау в Амстердам, Кьолнската филхармония, Музея Метрополитън в Ню Йорк, Центъра Кимел и др. Имал е съвместни изпълнения с музиканти като Рене Флеминг, Ричард Столцман, Едгар Майер, Менъхам Преслър, Закир Хусаин, Уте Лемпер, Шерън Кам, Джереми Денк и много други.

Преподава във факултета по чело и камерна музика в Музикалното училище в Манхатън (Manhattan School of Music) и е гост-преподавател в рамките на Музикалния фестивал в Аспен и в Академията на Великата китайска стена (Китай). Бил е музикален директор на Танцовата група на Марк Морис (Mark Morris Dance Group) в периода 2004-2008 г., с чийто артисти е пътувал и свирил на стотици техни концерти и международни премиери по цял свят.

Волфрам Кьосел живее в Ню Йорк, участва в редица ансамбли и формации за камерна музика, като Камерен оркестър Орфеус и Нюйоркската филхармония. През 2019/20 г. му предстоят изпълнения в Япония, Германия, Южна Америка, Испания, Канада, Мексико и на много места в Съединените щати. Той е член и основател на Tрио Инк заедно с цигуларя Йоске Кавазаки и пианиста Вадим Серебряни.

Последвайте ни