Български | English

Веселин Тодоров

виола

Веселин Тодоров, виола

Виолистът Веселин Тодоров е завършил университета Йейл в САЩ с магистърска степен по музика и артистична диплома. Сред най-влиятелните му ментори са цигуларите Кеворк Мардиросян, Ифра Нийман и Сиоко Аки, виолистите Джеси Ливайн и Еторе Кауза и членовете на Tokyo String Quartet.

В България Веселин Тодоров печели в рамките на една година награди в трите най-престижни национални конкурса – „Светослав Обретенов”, „Добрин Петков” и Конкурса за млади таланти както като цигулар, така и като виолист. В Съединените щати концертира в трите легендарни концертни зали „Weill”, „Zankel” и „Isaac Stern” в комплекса „Карнеги хол” и е сътрудничил с артистите Питър Франкъл, Ани Кавафян, Дейвид Шифрин, Ерик Хален, Робърт Меали и Струнен квартет „Ариана”. Концертирал е също в Австрия, Белгия и Франция и е участвал във фестивалите „Aspen” и „Round Top Music”.

Веселин Тодоров e главен виолист на симфоничните оркестри в Батън Руж (Луизиана) и Бриджпорт (Кънектикът) и е отличен да заема почетния стол, дарен от Кристофър и Евелин Гетман в симфоничната зала на Ню Хейвън (Кънектикът). Бил е асистент-концертмайстор на оркестъра в Батън Руж и член на секция първи цигулки в редица професионални оркестри в Съединените щати. Понастоящем е член на Herrington String Quartet и е част от музикалния факултет на университета в Западен Тексас.

Последвайте ни