Български | English

Вангел Тангъров

кларинет

Вангел Тангъров, кларинет

Д-р Вангел Тангъров е доцент по кларинет в Тексаския щатски университет и създател и артистичен директор на ежегодния международен фестивал “Кларинетна фиеста“ в САЩ. От 2005 г. Вангел Тангъров е солист/първи кларинетист на Операта в Остин, на Централния тексаски симфоничен оркестър и на Симфоничния оркестър на Виктория, щата Тексас.

Кариерата на Тангъров като солист/първи кларинетист започва в Софийската филхармония (1993-1998). Паралелно с това работи като първи кларинест на Симфоничния оркестър на Академия Киджана в Сиена (Италия, 1994-1998) и на Световния младежки симфоничен оркестър, Берлин (1993-1994). От 1998 до 2005 г. е първи кларинетист на Монтерейския симфоничен оркестър в Мексико.

Многобройните солови изяви с оркестър на Вангел Тангъров включват изпълнения със симфоничните оркестри на Гьор (Унгария), Централния тексаски симфоничен оркестър (САЩ), Пловдивската, Пазарджишката, Русенската, Варненската и Софийската филхармонии, Симфоничния оркестър на Констанца (Румъния) и Монтерейските симфоничен и камерен оркестър (Мексико), с богат репертоар от Моцарт, Вебер, Копланд, Жан Франсе, Чимароза, Джампиери, Бърнстейн и Пипков.

Вангел Тангъров е концертирал в повече от двайсет страни на четири континента, спечелвайки високата оценка на критиката и публиката. Кариерата на Тангъров като концертиращ артист, солист и камерен изпълнител го отвеждат на някои от най-големите концертни подиуми в света като залата на Берлинската филхармония, Гевандхаус (Лайпциг), Шаушпиелхаус (Берлин), Концертгебау (Амстердам), Концертната зала в Осло, Кадоган Хол (Лондон), Бостънската симфонична зала (САЩ), Зала „България“ в София, Зала „Сарагоса“ (Сарагоса, Испания) и много други.

Вангел Тангъров завършва Националното музикално училище „Добрин Петков“ в родния си град Пловдив, в класа по кларинет на Димитър Боянов. Продължава обучението си в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София, получавайки магистърска степен по изпълнителско изкуство в класа по кларинет на академик Петко Радев. През 2010 г. Тангъров защитава докторантура в Университета на Тексас в Остин под ръководството на професор Ричард МакДауъл. Специализира при Аурелиан Октав Попа (Румъния) и Гералд Пахингер (Австрия).

Последвайте ни