Български | English

Вангел Тангъров

кларинет

Вангел Тангъров, кларинет

Вангел Тангъров е роден в гр. Пловдив. През 1991 завършва Националното Музикално Училище “Добрин Петков”в класа по кларинет на Димитър Боянов. През същата година продължава образованието си в НМА "П. Владигеров" в София в класа на Академик Петко Радев.

Вангел Тангъров е носител на Първа Награда Конкурса в Провадия, 1990; Първа Награда на Kларинетния Конкурс за Френска Музика, Пловдив, 1997, както и Първа Награда в категория Квинтет на Koнкурса за Камерна Музика "Моцарт" на Българското Национално Радио, София, 1991 и Втора Награда на Международния Конкурс за Камерна Музика "Земята и Хората", София, 1993г. На международният подиум защитава Втора Награда на Международния Конкурс за Кларинетисти в Констанца, Румъния, 1993; Диплом и 4то място на Кларинетния Конкурс на Обединените Нации в Лисабон, Португалия,1994 и на Международния Конкурс "Пражка Пролет", Прага, 1996, където завършва след 2ри тур на 6то място в общото класиране.

Вангел Тангъров участва в майсторските класове на Гералд Пахингер (Австрия), Аурелиан Октав Попа (Румъния) и Иржи Хлавач (Чехия). В периода 1993 – 1994г. е солист кларинетист на Младежкия Световен Оркестър със седалище Берлин, Германия.

В началото на 1993 Вангел Taнгъров започва кариерата си на солист кларинетист на Софийска Филхармония, където свири редом с Академик Петко Радев и редица знаменити български музиканти. През периода 1998–2005 Тангъров е първи кларинет на Симфоничния Оркестър в Монтерей, Мексико, където е и професор във Висшето Училище за Музика и Танци (ESMDM). В Мексико Вангел Тангъров изнася многобройни концерти като солист и камерен изпълнител, изявите му се предават пряко по националното радио Radio Nuevo Leon, Opus 102 и се акламират в националната преса многократно. Репертоара му обхваща всички стилове на кларинетната литература. Активно сътрудничи на сцената със съпругата си, пианистката Екатетина Тангърова. Като солист с оркестър Вангел Тангъров е концертирал в България, Румъния, Унгария, Мексико, Белгия, Испания и САЩ.

Oт 2005 Вангел Тангъров е първи кларинетист на Операта в Остин, Тексас (Austin Opera). През същата година постъпва и като първи кларинетист на Симфоничния оркестър на Централен Тексас (Mid-Texas Symphony) и Симфоничния оркестър на Виктория, Тексас (Victoria Symphony).

През 2010 Г-н Тангъров защитава докторат в Университета на Тексас в Остин (UT at Austin) под ръководството на Ричард МакДауъл и му е присъдена титлата Доктор на Музикалното Изкуство. През периода 2007–2012 e хоноруван преподавател по кларинет в Тексаския Лютерански Университет (Texas Lutheran University) и Университета Бейлър, Тексас (Baylor University, TX).

От 2012 Вангел Тангъров е назначен за редовен професор и ръководи кларинетното Студио в Тексаския Щатски Университет в Сан Маркос (Texas State University in San Marcos), където развива активна солова, каметна,преподавателска и артистична дейност и е основател е на ежегодния Международния Кларинетен Фестивал Кларинет Фиеста (Clarinet Fiesta).

ВангелТангъров участва активно в музикалния и звукозаписен живот на Тексас. Неговото участие като соло кларинетист в записите на "Circus Maximus" на Джон Корелиано изпълнено от оркестъра на Университета на Тексас в Остин (UT at Austin ) и продуцирано от звукозаписната компания Наксос (Naxos) е високо оценено от публиката и слушателите. Със световно известния хоров състав базиран в гр.Остин - Conspirare Тангъров участва в записите и реализацията на два компакт диска: "American Romantic" на Самуел Барбър и "Matthew Shepard" на Крег Хела Джонсон, продуцирани от звукозаписната компания Хармония Мунди (Harmonia Mundi). През 2016 участието му в записа на "Matthew Shepard" му носи номинация за престижната награда GRAMMY.

Тангъров е чест гост на Международния Фестивал "Дни на Музиката в Балабановата Къща" Пловдив, България, както и един от основателите на Мюзикартисимо Майсторски Класове. Жури е на Международните конкурси за Дървени духови инструменти и Камерна музика в НУМТИ "Добрин Петков".

Вангел Тангъров е редовен участник и изнася рецитали на форума на Интернационалната Кларинетна Асоциация (ICA) в Texas, Луизиана, Канзас, Флорида и Тенеси. През 2016 и 2017 е поканен за лидер-концертмайстор на кларинетния ансамбъл на ICA под диригентсвото на президента на Асоциацията проф. Мичел Естрин. През 2017г. е член на журито на конкурса за "Млади Дарования" на Интернационалната Кларинетна Асоциация (ICA) между музиканти като Стенли Дракър (Stanley Drucker, NY) и Джулиан Блис (Julian Bliss, London).

В многобройните си участия като солист и камерен изпълнител Вангел Тангъров се представя на национални и международни сцени на четири континента, между които Зала "България", Кадоган Хол (Cadogan Hall), Симфони Хол Бирмингам (UK), Берлинска Филхармония ( Berliner Filharmoniker Hall), Шаушпилхауз (Schauspielhaus),Гевандхаус (Gevandhaus), Сарагоса Хол (Zaragoza Hall), Осло Концертхаус (Norway), Ройал Концертгебау (Royal Concertgebouw), Бостън Симфони Хол, (Boston Symphony Hall), Българското Посолство във Вашингтон и Българското Консулство в Ню Йорк.

Вангел Тангъров е представитено лице и артист на фирмите Buffet Crampon и Vandoren и се представя ексклузивно с техните инструменти и аксесоари.

Последвайте ни