Български | English

Никола Таков

цигулка

Никола Таков, цигулка

Роден в София, Никола Таков започва да свири на цигулка от петгодишен като ученик на Боянка Шопова. След като завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“, продължава образованието си в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, в класа на професор Дора Иванова. Същата година е приет с пълна стипендия в Луизианския щатски университет в класа на професор Кеворк Мардиросян, където получава бакалавърска степен със специалност Изпълнителско майсторство по цигулка. Продължава образованието си в Колежа за изящни изкуства на Бостънския университет, в класа на професор Юрий Мазуркевич, където получава магистърска степен и диплом за изпълнителско майсторство.

По време на обучението си участва в майсторски класове на световноизвестни музиканти, сред които Ифра Нийман, Дейвид Серон, Джоузеф Силвърстайн, Камила Уикс, Серджу Лука, Чарлз Каселман и Елмар Оливейра, от които черпи безценен опит. Печели редица конкурси и награди в България и САЩ, концертирайки активно като солист и камерен музикант.

Никола Таков е бил член-основател на Камерен оркестър „Калистос” в Бостън (2003), концертмайстор на Симфоничния оркестър на Клафлин Хил, Масачузетс (2004-2009) и член и изпълняващ длъжността помощник-концертмайстор на Бостънския филхармоничен оркестър (Boston Philharmonic Orchestra, 2001-2003), на Симфоничния оркестър на Портланд, Мейн (2001- 2009) и на Филхармонията на Роуд Айланд (2001-2009). От 2010 г. работи в престижния Наварски симфоничен оркестър „Пабло Сарасате“ в Испания. Той е член-основател и първа цигулка на струнния квартет ”Fluencias” и на камерната формация „La cuerda de oro”, с които концертира акивно в Испания и други европейски страни.

Последвайте ни