Български | English

Никола Тюлие

арфа

Никола Тюлие, арфа

Роден и израснал в Париж, Никола Тюлие има бакалавърска степен по музика от Джулиард Скул, диплом за изпълнителско майсторство от Кралската консерватория в Торонто и магистърска степен по музика от Йейлския университет. Негови преподаватели са Пиер Жаме, Нанси Алън и Джуди Лоумън.

След три години като солист-арфист на Люксембургската филхармония и шест години на същата позиция в Базелския симфоничен оркестър, понастоящем Никола Тюлие е солист-арфист на Филхармонията на Радио Франс в Париж. Свири редовно и с формации като Берлинската филхармония, Симфоничния оркестър на Баварското радио, Парижкия оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Фестивалния оркестър на Люцерн, Камерния оркестър „Малер” и в Института за акустични и музикални изследвания и координация (IRCAM) в Париж, под диригентството на Лорин Маазел, Пиер Булез, Валерий Гергиев, Сейджи Озава, Клаудио Абадо и др.

Печелил е множество награди от конкурси и стипендии. Като солист е концертирал из цяла Европа, САЩ, Канада и Азия. Записвал е за EMI, CBC, Skarbo, Maguelone и Naxos. Преподава в Парижката регионална консерватория и Ecole Normale de Musique de Paris.

Последвайте ни