Български | English

Мариана Карпатова

мецо сопран

Мариана Карпатова, мецо сопран

Родена в Гоце Делчев, Мариана Карпатова завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. Продължава обучението си в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” като студентка на професор Мати Пинкас и Мила Дюлгерова и в Оперния център на Джулиард Скул в Ню Йорк.

Още като студентка в Джулиард Мариана участва в излъчената в „На живо от Линкълн Център” нова постановка на Морис Сендак на операта „Хензел и Гретел” в двойната роля на Майката и Вещицата, и прави впечатляващ дебют в ролята на Роза Мамай в „Арлезианката” в Операта на Сарасота. Скоро след това дебютира в зала „Алис Тъли“ в Линкълн Център, Ню Йорк като носител на едноименната награда за дебют във вокалното изкуство.

Карпатова има участия на някои от най-големите оперни сцени в САЩ: Държавната опера на Ню Джърси (Алиса в „Лучия ди Ламермур”, Берта в „Севилския Бръснар”), Мичиганския оперен театър (Мисис Куикли във „Фалстаф”), Метрополитън опера (Прислужница в „Електра”), Операта на Сарасота (Куница в „Оберто”), Операта на Балтимор (Ларина в „Евгений Онегин”), фестивала „Сполето” (Прислужница в „Йенуфа”, Чиеска в „Джани Скики”), Опера Тампа (Дзита в „Джани Скики”, Принцесата в „Сестра Анджелика”), Оперния театър на Сейнт Луис (Бруха в „Жената от моста Отоуи”), Операта на Палм Бийч (Олга в „Евгений Онегин“), както и на сцената на Софийската национална опера (Азучена в „Трубадур”) и др. Изнася концерти и рецитали в Линкълн Център, Кенеди Център, фестивала „Сполето” в САЩ, пее с Националния симфоничен оркестър на Мексико и други оркестри.

През 2018 г. Мариана Карпатова съосновава Фестивала за камерна музика „Неотъпкана пътека” в Ковачевица, недалеч от Гоце Делчев. Освен концертната си и организационна дейност, тя създава и поредица от събития за широка публика и възможности за вокално обучение на младите хора от региона. Участва в кампанията за възстановяването на историческата сграда на читалището в Ковачевица и други благотворителни каузи.

Мариана Карпатова е член на управителния съвет на „Опера във Флоръм”, Ню Джърси, където изпълнява и ролята на разказвач в оперните концерти. През сезон 2021-22 г. участва в Празничния концерт на „Опера във Флоръм“, в Гала вечерта за откриването на Българските концертни вечери в Ню Йорк в зала „Уайл” в Карнеги Хол и в едноименната концертна поредица в Генералното консулство на България в Ню Йорк. През тази година й предстои дебют в ролята на Флорънс Пайк в операта „Албърт Херинг” на Принстънския фестивал и концертна изява със Симфоничния оркестър на Кълъмбъс.

Мариана Карпатова преподава вокално изкуство в университета „Феърли Дикинсън”, кампус Флоръм и ръководи частното вокално студио „Мариана” в Медисън, Ню Джърси.

Последвайте ни