Български | English

Лора Чекоратова

пиано

Лора Чекоратова

Лора Чекоратова е родена в София. Започва да свири на пиано от четиригодишна и скоро става ученичка на легендарната педагожка Лидия Кутева. На девет изнася първия си солов рецитал в Националното музикално училище "Любомир Пипков", където получава средното си образование. В България учи също при Весела Маринова и проф. Жени Захариева.

През 1992 г. по съвет на проф. Захариева продължава образованието си в Джулиард Скул в Ню Йорк. Получава бакалавърска, магистърска и докторска степен като студентка на Сиймор Липкин и става първата българка с докторат от Джулиард Скул. Дисертацията ѝ е посветена на творбите за пиано на Димитър Ненов. Още като студентка печели редица стипендии и награди, включително Първа награда на Международния конкурс за пианисти във Вашингтон. Соловият й дебют в Кенеди Център, Вашингтон е последван от рецитали, камерни концерти и участия в международни фестивали на някои от найпрестижните сцени в САЩ и Европа.

Лора Чекоратова е високо ценен изпълнител на виртуозна музика за пиано от XIX и XX век. Обширният ѝ репертоар включва многобройни творби от камерната музика и композиции на големи композитори от Източна Европа. Записвала е многократно за радиото и телевизията в САЩ, Финландия, Швеция и България. От 2005 г. заедно с други известни български музиканти и Американската фондация за България създава цикъла “Български концертни вечери в Ню Йорк“ в Генералното консулство на България в най-големия американски град, чиято организация води седемнайсет поредни сезона. Преподава в подготвителния клас на консерваторията „Манес” в Ню Скул в Ню Йорк и е артистичен директор на организацията “Салон на виртуозите”. Председател е на фондация „Неотъпкана пътека“ от 2018 г

Последвайте ни