Български | English

Иван Лалев

виолончело

Христо Танев, виолончело

Иван Лалев започва да учи виолончело на 10-годишна възраст под ръководството на баща си Христо Лалев -дългогодишен концертмайстор на виолончелите в Софийска филхармония. Завършва средното си образование в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. През 1993 заминава в Съединените щати, където продължава образованието си при Фелис Магендънз в University of Central Arkansas, а по-късно учи при Денис Паркър в Louisiana State University.

Иван Лалев се изявява като солов и камерен изпълнител в САЩ и Европа. През 2001г. дебютира в Карнеги Хол в Ню Йорк с изпълнение на две творби от Динос Константинидис: концерт за виолончело и оркестър и „Музика за двама“ за виолончело и обой – световна премиера, посветена на изпълнителите.

Има награди от конкурса „Светослав Обретенов“ – гр. Провадия, Beethoven’s Club Young Artist Competition в Мемфис и LSU Concerto Competition - САЩ. Като член на Български струнен квартет през 1999г. получава първа награда на националния конкурс по камерна музика MTNA в Лос Анжелис.

От 1999 до 2011г. Иван Лалев е първи виолончелист на Baton Rouge Symphony Orchestra, Opera Luisiene и St. Louis Chamber Orchestra. Канен е често и в състава на Saint Louis Symphony Orchestra. Работил е с диригенти като Леонард Слаткин, Роберто Абадо, Хю Уолф, Джеймс Пол, Жан Паскал Тортелие, Питър Унджиян.

През 2016г. печели мястото на концертмайстор на виолончелите в Софийска филхармония.

Последвайте ни