Български | English

Георги Вълчев

цигулка

Георги Вълчев, цигулка

Георги Вълчев е концертирал на някои от най-престижните сцени в света като оркестров солист, камерен музикант и в рецитали: в САЩ, вкл. Ню Йорк (зала „Алис Тъли“ / Линкълн Център, Карнеги Хол и културния център „92nd Street Y”), Вашингтон (Кенеди Център) и Чикаго (Чикагския културен център); в Европа, вкл. Лондон (Уигмор Хол и Центъра Барбикан), Амстердам (Кралския театър „Каре“) и зала „България“ (София); в Азия, вкл. Токио (Сантори Хол), Пекин (Пекинския център за култура и изкуства), Гуанджоу (Оперния театър), Тайпе (Културния център „Тайпе“) и Тел Авив (Оперния театър); в Австралия (Операта в Сидни) и др.

Като отдаден ансамблов музикант Георги Вълчев има щастието да участва в съвместни изпълнения с международно известни музиканти и ансамбли в САЩ и Европа. Фестивалните му участия на двата континента са многобройни.

Георги Вълчев е имал честта да бъде гост концертмайстор на няколко големи симфонични оркестъра, сред които Лондонската филхармония и Оркестъра на Кралската опера в Мадрид. Той е съосновател и артистичен директор на Камерния музикален фестивал „Неотъпкана пътека“ в Ковачевица и член-основател на камерния музикален цикъл „Български концертни вечери в Ню Йорк“.

Роден в Пловдив, Георги започва да свири на цигулка на шест години като ученик на Боянка Шопова. В България учи още с Мичо Димитров, Владимир Владигеров и Дора Иванова. Получава средното си музикално образование в държавните музикални училища в Пловдив и София. На шестнайсет години печели Голямата награда на Международния конкурс за млади цигулари „Ярослав Коциан“ в тогавашна Чехословакия. След кратко следване в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София е приет за студент при известната професорка по цигулка Дороти ДиЛей и Масао Кавасаки в Джулиард Скул, Ню Йорк, където завършва бакалавърска и магистърска степен по музика. Георги Вълчев е носител на множество награди, между които Първа награда на Международния конкурс „Дюкрест” (САЩ) и Специалната награда на Международния конкурс за цигулари „Тибор Варга” (Швейцария).

Последвайте ни