Български | English

Керъл Уинсенс

флейта

Керъл Уинсенс, флейта

Обявена за "Кралица на флейтата" от списание „Ню Йорк”, флейтистката Керъл Уинсенс е носител на Първа награда от единствения засега конкурс за соло флейта “Уолтър Наумбърг”, на Наградата за цялостно творчество на Националната асоциация на флейтистите в САЩ, на Златен медал за цялостно творчество в областта на музиката на Националното общество за изкуства и литература на САЩ и на наградата "Изтъкнат възпитаник" на Фестивалния и музикален център „Бревард” и Манхатънското музикално училище. В периода 2019-2022 г. Уинсенс отбелязва половин век като международен концертиращ музикант с изпълнения в Библиотека и музей "Морган", концертната зала "Мъркин" и Центъра за изкуства "Сталер".

За концертната поредица „Наследство” по случай 50-годишнината си Керъл Уинсенс поръчва пет нови творби на композиторите Джейк Хеги, Пиер Жалбер, Робърт Сирота, Лари Алън Смит и Сато Мацуи. Издаването на албум с нейни изпълнения на творби от Юко Уебаяши със Струнен квартет "Ешер" (Азика Рекърдс) е също част от отбелязването на юбилея й. Наскоро Уинсенс и пианиста Брайън Уейгърн от Метрополитън Опера гостуваха в зала "Уайл" на Карнеги Хол в рамките на концертната поредица "Наумбърг: поглед назад". Пак през настоящия сезон тя представи и световни премиери на "Андите в пет импровизации" на Габриела Лена Франк и "Амазония" на Валери Колман.

Като солист Уинсенс е свирила със симфоничните оркестри в Чикаго, Сан Франциско, Питсбърг, Детройт и Лондон, с филхармониите на Би Би Си, Варшава и Бъфало, и с камерни оркестри в Лос Анджелис, Щутгарт и Сейнт Пол. Фестивалните й участия са многобройни: Алдебърг, Будапеща, Франкфурт, Санта Фе, Сполето, Mostly Mozart, Музика в Менлоу, Аспен, Йейл/Норфолк, Сарасота, Банф и Марлборо. Уинсенс е номинирана за "Грами" и е носител на наградата Diapason d'Or за записа на Концерта за флейта на Кристофър Рус с Хюстънския симфоничен оркестър и на Наградата „Запис с особени достойнства“ (съвместно с пианиста Андраш Шиф), а нейно изпълнение с Филхармонията на Бъфало е включено в рубриката „Pick of the Month” на списание „Грамофон”. Тя е член на Нюйоркския квинтет за дървени духови инструменти и е сред основателите на формацията Les Amies с водачките на групи в Нюйоркската филхармония – арфистката Нанси Алън и виолистката Синтия Фелпс, и на трио Gossamer – с Нанси Алън и виолончелистката Клер Мари Соломон. Керъл Уинсенс преподава в Джулиард Скул и Университета Стоуни Брук в Ню Йорк от общо повече от половин век. Автор е на популярната поредица „Керъл Уинсенс, флейтата на XXI век” на музикалното издателство „Лорен Кайзер”.

Последвайте ни