Български | English

Керъл Уинсенс

флейта

Керъл Уинсенс, флейта

Обявена за "Кралица на флейтата" от списание „Ню Йорк”, флейтистката Керъл Уинсенс е носителка на първа награда от (единствения по рода си) конкурс за соло флейта в Наумбург, както и на наградата за цялостно творчество на Националната асоциация на флейтистите в САЩ, златен медал за цялостно творчество в областта на музиката на Националното общество за изкуства и литература, както и на наградата "Отличен възпитаник" на фестивалния и музикален център „Бревард” и Манхатънското музикално училище. През сезоните 2019-2022 г. тя празнува половин век като международен концертиращ изпълнител в Библиотеката и музея "Морган", концертната зала "Мъркин" и Центъра за изкуства "Сталер".

За концертната поредицата „Наследство” по случай 50-годишнината си тя поръчва пет нови творби на Джейк Хеги, Пиер Жалбер, Робърт Сирота, Лари Алън Смит и Сато Мацуи. Част от това грандиозно честване е и издаването албум с нейни изпълнения на творби от Юко Уебаяши със струнен квартет "Ешер" за “Азика рекърдс”. Неотдавна като част от серията "Наумбург се обръща назад" тя свири в зала "Уайл" на Карнеги хол със своя сътрудник пианиста Брайън Уейгърн от Метрополитън опера. През този сезон тя осъществява и световните премиери на "Андите в пет импровизации" на Габриела Лена Франк и "Амазония" на Валери Колман.

Изявявала се е като солистка със симфоничните оркестри на Чикаго, Сан Франциско, Питсбърг, Детройт и Лондон, с филхармониите на Би Би Си, Варшава и Бъфало, както и с камерните оркестри на Лос Анджелис, Щутгарт и Сейнт Пол. Свирила е на безброй фестивали, като „Главно Моцарт”, тези в Алдебърг, Будапеща, Франкфурт, Санта Фе, Сполето, „Музика в Менлоу”, Аспен, Йейл / Норфолк, Сарасота, Банф и Марлбъро. Номинирана е за "Грами", носителка е на наградата Diapason d'Or за записа на Концерта за флейта на Кристофър Рус с Хюстънския симфоничен оркестър, на наградата за Запис с особени достойнства с пианиста Андраш Шиф и е избор на месеца на списание „Грамофон” с филхармонията на Бъфало. Тя е член на Нюйоркския квинтет за дървени духови инструменти и е сред основателките на формацията Les Amies с директорките на Нюйоркската филхармония – арфистката Нанси Алън и виолистката Синтия Фелпс, както и на триото Gossamer с Нанси Алън и виолончелистката Клер Мари Соломон. Вече повече от половин век Керъл Уинсенс продължава да преподава в Джулиард Скул и Университета Стоуни Брук. Известна е с популярната си поредица в музикалното издателство „Лорен Кайзер” – „Керъл Уинсенс, флейтата на XXI век”.

Последвайте ни