Български | English

Екатерина Тангърова

пиано

Екатерина Тангърова, пиано

Екатерина Тангърова завършва НМУ «Любомир Пипков» през 1993 г. в класа по пиано на Марияна Шикова. През същата година е приета в НМА «П. Владигеров», където защитава магистратура под ръководството на проф. Антон Диков. След завършване на образованието си живее и работи в Монтерей, Мексико. Taм е преподавател и пианист във Висшето училище за музика и танци (Escuela Superior De Musica Y Danza), Университета на Монтерей (UDEM) и Лицея в Монтерей (Liceo de MTY), където в периода 1999-2004 г. развива активна изпълнителска и педагогическа дейност. Там участва като изпълнител в многобройни камерни формации, кoнцерти, фестивали и радиопредавания на Radio Nuevo Leon, Opus 102 и ESMD. Заедно със съпруга си и, кларинетиста Вангел Тангъров, изнася камерни концерти по националните и световните сцени. Представят богат и разнообразен по стил и интерпретация репертоар, което им носи признание в междунардните медии. Екатерина Тангърова е носител на Втора (без присъдена Първа) награда на Националния конкурс за пианисти и цигулари «П. Владигеров», гр. Шумен, 1996г. През 1991 г. е лауреат на конкурса «Лист-Барток» на Унгарския културен институт в София. Същата година в сътрудничество с известния български пианист Петър Петров й е присъдена Първа и Голяма награда на Националния конкурс за пиано дуо, София, 1991 г. Oт 2005 г. Екатерина Тангърова и семейството й живеят в Остин, Tексас.

Там тя основава и активно развива собствено музикално студио, в което преподава до днес. Изнася камерни и вокални концерти, съпровожда студенти и преподаватели от музикалните факултети на Университета на Тексас в Остин и Тексаския щатски университет в Сан Маркос. Партнира на световно известни музиканти, като Петко Радев, Андре Моасон, Стивън Гирко, Ричард МакДауъл, Андрю Маринър, Филип Купър, Стойка Миланова, Ейда Джоунс, Дейвид Гулд, Борис Алаквердиан, Стивън Коен, Кристофър Никълс и много други.

В Остин Екатерина Тангърова e щатен пианист и работи с хора на църквата Св. Томас Мор. Камерен изпълнител и музикант с установено присъствие, тя се е представяла на международни сцени, между които: софийската Зала “България”; Бостънската консерватория, българското посолство във Вашингтон; българското консулство в Ню Йорк; Театро де ла Сиудад, Монтерей; универитета Нортуестърн в Чикаго и Консерваторията Ню Ингланд, Бостън. Между последните изяви на Екатерина Тангърова са концерти в рамките на Интернационалната кларинетна асоциация (ICA) през 2014 г. в Батон Руж, Луизиана и през 2016 г. в Лоурънс, Канзас (САЩ). Тя е постоянен гост на Международния фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” в Пловдив и сътрудничи на изданията на Мюзикартисимо майстроски класове. През юли 2017 г. Тангърова е поканена за постоянен резидент пианист на ICA и изнася многобройни концерти в Орландо, Флорида (САЩ).